Βάλε στόχο το φεγγάρι...ακόμα κι αν αποτύχεις, θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ’ αστέρια!

26/11/11

Να γελάς...

«Γέλα καρδιά μου, γέλα. Βρες χρόνο να γελάς, αυτό είναι η μουσική της Ψυχής.» Γιάννης Ρίτσος
Το γέλιο συνιστά πηγή χαράς και υγείας. Συντελεί στην ψυχική μας υγεία, γιατί μέσω αυτού εγκαθιδρύεται η χαρά και η ευτυχία, στοιχεία που υπάρχουν μέσα στον κάθε άνθρωπο και το γέλιο τα βοηθά να βγουν στην επιφάνεια. Μέσω του γέλιου εκφράζουμε την αισιόδοξη όψη μας, την αντίστασή μας ενάντια στον κόπο, τον πόνο και το φόβο που δημιουργεί η καθημερινότητα.
Είναι ένας φυσικός τρόπος άμυνας του οργανισμού, μια κάθαρση σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο. Ξεκινώντας από το μικρό χαμόγελο και φτάνοντας έως το τρανταχτό ξεκάρδισμα, είναι ένα κομμάτι του συναισθηματικού μας κόσμου που μας χαρακτηρίζει, είναι δώρο της εξελικτικής διαδικασίας από την πρωτόγνωρη φύση μας έως σήμερα. Από την αρχαιότητα το γέλιο κατείχε σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων ως ένα από τα μέσα που ενίσχυε την ψυχική, πνευματική, σωματική υγεία και αρμονία.
Ο Αριστοτέλης θεωρούσε τον άνθρωπο ως το μόνο «γελαστικό ζώο» και ότι το γέλιο επιφέρει «κάθαρση με ανώδυνο τρόπο», ο Ιπποκράτης πίστευε στη θεραπευτική αξία του γέλιου, ενώ ο Επίκουρος τόνιζε τη σπουδαιότητα της «ψυχικής διάθεσης» και αναγνώριζε τα όρια που έχει θέσει η φύση, «κύριοι της οποίας είμαστε εμείς οι ίδιοι, της αλυπίας, της ευδαιμονίας, της μακαριότητας και της πραότητας συναισθημάτων».
Ο Φρόιντ υποστηρίζει ότι το γέλιο απελευθερώνει ένα μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας που παραμένει φυλακισμένο στον οργανισμό, ενώ ο Νίτσε θεωρούσε ότι ο άνθρωπος που γελά προστατεύει την πνευματική του υγεία, η οποία διαταράσσεται από δυο επικίνδυνα συναισθήματα, το φόβο και την οργή.
Το γέλιο από τη φύση του εμποδίζει το νου να γεννά σκέψεις, έτσι ο νους «σωπαίνει», αφήνοντας για λίγο έγνοιες και αγωνίες. Απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα και εγκαθιστά μια ψυχο-νοητική χαλάρωση, μια αναζωογόνηση, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματά μας και επιτρέποντας την καλύτερη έκφραση τους. Η έκφραση «λυθήκαμε από τα γέλια» έχει άμεση σχέση με τη χαλάρωση που προκαλεί το γέλιο.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι αρκετές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τις ενεργητικές ιδιότητες του γέλιου, κάτι που ο ποιητής Ε.Ε Cummings συνοψίζει πολύ εύστοχα σε μια φράση: « Η πιο σπαταλημένη ημέρα είναι εκείνη που δεν γελάσαμε».

Αναδημοσίευση από το άρθρο της Ειρήνης Κρανιά, Ψυχολόγου Γραφείου Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών, σελ. 6, περιοδικό «τέταρτο», τεύχος 23

Δεν υπάρχουν σχόλια: