Βάλε στόχο το φεγγάρι...ακόμα κι αν αποτύχεις, θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ’ αστέρια!

8/2/12

14 Πράγματα που μας Διδάσκουν τα Παιδιά

Εμείς, οι ενήλικες, συχνά πιστεύουμε ότι λόγω ηλικίας είμαστε πιο έμπειροι και σωστοί. Ωστόσο, εάν αφιερώναμε λίγο χρόνο στο να παρατηρήσουμε τα παιδιά και τη συμπεριφορά τους, θα συνειδητοποιούσαμε ότι τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλυτέρα όλα αυτά που εμείς νομίζουμε ότι ξέρουμε.
1.ΓΕΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ
Τα παιδιά δεν σκέφτονται αν κάτι είναι πραγματικά αστείο ή όχι. Γελάνε. Γελούν δυνατά. Γελάνε με όλη τους την ψυχή. Είναι λυπηρό το πώς οι ενήλικες μπορούμε να περάσουμε μέρες χωρίς μια κίνηση γέλιου.
2.ΧΑΜΟΓΕΛΑ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
Καθώς μεγαλώνουμε το χαμόγελο μας φαίνεται όλο και πιο σπάνια. Επιβαρυνόμαστε με προβλήματα και ευθύνες με συνέπεια τα πρόσωπά μας να παραμορφώνονται και να είναι μονίμως συνοφρυωμένα. Αντίθετα,τα παιδιά καταφέρνουν να χαμογελούν ακόμα κι αν όλος ο κόσμος είναι «μουτζούφλης».
3.ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ
Εμείς, έχουμε μια κακή συνήθεια να μην εκφράζουμε συναισθήματά μας, διότι δεν θέλουμε να σκέφτονται οι άλλοι άσχημα για εμάς. Ωστόσο, τα παιδιά δεν ενεργούν κατ’αυτόν τον τρόπο. Αναγνωρίζουν ποια είναι είναι τα αισθήματά τους και εκφράζονται. Τα παιδιά μας αφήνουν να ξέρουμε πότε πονάνε, πότε είναι, θυμωμένα, πότε λυπούνται ή χαίρονται. Τις περισσότερες φορές, δεν μας αφήνουν να μαντέψουμε τι νιώθουν.
4.ΜΙΛΑ
Τα παιδιά δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό στο ξέρουμε τι υπάρχει στο μυαλό τους. Δεν φοβούνται τη λογοκρισία. Οι ενήλικες φοβόμαστε να μιλήσουμε επειδή αισθανόμαστε ότι κάποιος θα έχει μια καλύτερη ιδέα, ότι οι απόψεις μας δεν θα έχουν σημασία, ή ότι τα συναισθήματά μας δεν είναι έγκυρα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο και μιλάμε όταν πρέπει.
5.ΔΕΙΧΝΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ 
Όταν τα παιδιά μας αγαπούν, μας το δείχνουν. Κάνουν κάρτες και χειροτεχνίες για εμάς. Μας αγκαλιάζουν και μας φιλούν. Λένε "σ΄αγαπώ". Υπάρχει τόσο πολλή αγάπη για όλους σε αυτόν τον κόσμο. Δεν πρέπει να αρνούμαστε την ευκαιρία να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη.
6.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ
Τα παιδιά, αν και είναι φιλικά, ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που τους κάνουν κακό. Αν κάποιος σε κάνει να νιώθεις άσχημα, απόφυγέ τον. Τα παιδιά δεν σπαταλούν το χρόνο τους προσποιούμενα.
7. ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Τα παιδιά τρώνε όταν είναι πεινασμένα, πίνουν όταν διψάνε και κοιμούνται όταν είναι κουρασμένα. Δεν παραμελούν το σώμα τους λόγω των απαιτήσεων της ζωής.
8. ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ
Τα παιδιά δεν κοιτάζονται στον καθρέφτη και επικρίνουν τα σώματά τους. Δεν ανησυχούν για τα ρούχα τους. Τα παιδιά δεν αναζητουν τα ψεγάδια από μόνα τους. Αντ 'αυτού, τα παιδιά απολαμβάνουν και αγαπούν το σώμα τους. Θα πρέπει να σταματήσουμε αυτό το μίσος προς τον εαυτό μας. Οφείλουμε να μας αγαπήσουμε .
9. ΚΑΝΕ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ
Πολύ συχνά, δεν κάνουμε τα πράγματα που απολαμβάνουμε για τόσους πολλούς λόγους. Αντίθετα, τα παιδιά, απλά κάνουν ό,τι απολαμβάνουν. Μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι μια μουτζούρα. Χορεύουν ακόμη και αν τα βήματα τους δεν είναι συντονισμένα. Τραγουδούν ακόμα και αν κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τα λόγια.
10. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Έχετε παρατηρήσει πως νιώθουν τα παιδιά με τα επιτεύγματά τους; Δεν έχει σημασία πόσο μικρό είναι το πράγμα που επιτυγχάνουν, είναι υπερήφανοι και το μοιράζονται με τους ανθρώπους που εμπιστεύονται. Ως ενήλικες θα’ ήταν καλό να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να αισθανόμαστε πάντα πετυχημένοι για όλες τις προσπάθειές μας ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
11. ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ
Τα παιδικά όνειρα είναι μεγάλα και χωρίς όρια. Τα παιδιά πιστεύουν ότι μπορούν να είναι οποιοσδήποτε θέλουν να είναι. Ενεργούν σαν ο κόσμος να είναι στο πλευρό τους και μπορούν να έχουν ό, τι θέλουν. Ξέρω ότι γνωρίζουμε καλύτερα την πραγματικότητα της ζωής, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας σταματάει από το να ονειρευόμαστε.
12. ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ
Τα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σκέφτονται φανταστικά και δημιουργικά πράγματα. Παρόλο που σήμερα γνωρίζουμε για τους περιορισμούς, δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να μας σταματούν από την ανταλλαγή απόψεων για τις πιο τρελές και πιο τολμηρές ιδέες. Ποιος ξέρει, αν το επόμενο μεγάλο πράγμα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί προέρχεται από αυτές τις ιδέες;
13. ΠΕΡΝΑ ΩΡΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Τα παιδιά δεν οργανώνουν τη ζωή τους με βάση μια ατζέντα, αλλά φροντίζουν να διασκεδάζουν. Πάνε σε πάρτι και δεν ανησυχούν για τις θερμίδες στα γλυκά. Παίζουν με τα άλλα παιδιά και διασκεδάζουν. Πάνε για κολύμπι και δεν ανησυχούν για το σώμα τους. Κολυμπούν και διασκεδάζουν. Οφείλουμε κι εμείς να προσπαθήσουμε να διασκεδάζουμε καθημερινά είτε είμαστε στη δουλειά είτε στο σπίτι. Τρόποι υπάρχουν αρκεί να το θέλουμε.
14. ΣΚΕΨΟΥ ΘΕΤΙΚΑ
Εξαιτίας όλων των προβλημάτων μας, έχουμε την τάση να ξεχνάμε να σκεφτόμαστε θετικά. Επικεντρωνόμαστε στο κακό παρά στο καλό. Ωστόσο, θα πρέπει να στραφούμε προς τα παιδιά για μια υπενθύμιση ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο άσχημος. Ας κοιτάξουμε στα παιδιά και ας επιτρέπουμε να γίνουν μέντορες της ζωής μας.

1 σχόλιο:

Faidra είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ποσο δικιο εχεις! Καλο βραδυ!