Βάλε στόχο το φεγγάρι...ακόμα κι αν αποτύχεις, θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ’ αστέρια!

22/7/12

Αγαπητό ημερολόγιο,

  Εδώ και καιρό σκέφτομαι να σου γράψω για ένα ζήτημα που με προβληματίζει αλλά όλο το αναβάλλω γιατί είναι τόσο λεπτό και πάντα όταν το σκέφτομαι με πληγώνει. Χρειάστηκε να διαβάσω πολλά άρθρα και να παρακολουθήσω επίσης πολλά βίντεο για να καταλάβω γιατί κάποιος θεωρεί τον θάνατο πιο ελκυστικό από την ζωή!
  Αναφέρομαι στις αυτοκτονίες, σε έναν άδικο τρόπο να αποχαιρετήσεις τους ανθρώπους που αγάπησες, τα όνειρα που έπλασες κι όλα αυτά που μέχρι χτες σου χάριζαν ένα χαμόγελο . Τον τελευταίο καιρό το θέμα με τους αυτόχειρες έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις αφού έχει σημειωθεί δραματική αύξηση των αυτοκτονιών κατά 40% , κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης .
  Μου είναι  αδιανόητο να πιστέψω πως κάθε μέρα στη χώρα μας χάνεται ένας άνθρωπος επειδή νιώθει μόνος και τον κυριεύουν η απελπισία, η αδικία και ο θυμός. . « Βεβαίως, το να βιώσει κανείς οτιδήποτε σαν να πρόκειται για την ύστατη αποτυχία σημαίνει ότι η κρίση του έχει διαταραχθεί, ότι βρίσκεται σε μια συναισθηματική σύγχυση που δεν αφήνει χώρο για την ορθή κρίση. Η απόγνωση που βιώνει το άτομο αυτό δεν αφήνει χώρο για τη σκέψη που οργανώνει το μέλλον».( Μυρτώ Νίλσεν, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και ιδρυτικό μέλος της «Μέριμνας»)
  Μπορεί όλοι μας να αδυνατούμε να θυμόμαστε με λεπτομέρειες όλα τα περιστατικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι μας μένει η αίσθηση της πικρίας ότι ακόμη ένας συνάνθρωπός μας χάθηκε , μη μπορώντας να του παράσχουμε βοήθεια.Κι όμως μπορούμε να βοηθήσουμε!
  Είναι αποδεδειγμένο πως χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δίνουν τέλος στη ζωή τους είναι η αίσθηση ότι δεν ανήκουν κάπου. Συνεπώς η δύναμη της μοναξιάς ως εφαλτήριο των αυτοκτονιών μπορεί να αντικατασταθεί από τη δύναμη της αλληλεγγύης ως αρωγός της ζωής!
Κλείνω με την ελπίδα πως στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε θα έρθουμε πιο κοντά, θα θυμηθούμε την ανθρώπινη φύση μας και θα κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και χαμόγελο.
1018 γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία
24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία
                                     Ένα βίντεο παρμένο από το youtube του χρήστη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: