Βάλε στόχο το φεγγάρι...ακόμα κι αν αποτύχεις, θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ’ αστέρια!

31/5/13

Αγαπητό ημερολόγιο,

 Αφορμή για το σημερινό δημοσίευμα στάθηκε ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος. Στατιστικές, ποσοστά και μια σειρά από αμέτρητους ανθρώπους που έχουν φύγει από την πιο ανθυγιεινή συνήθεια είναι μια πραγματικότητα που οι καπνίζοντες αποφεύγουν να αντικρίσουν.
  «Ένα τσιγάρο είναι μωρέ»… «Με χαλαρώνει»… «αμάν πια, δεν κάνω τίποτα κακό!» οι πιο σύνηθες ατάκες και στον αντίποδα οι μη καπνίζοντες που άλλοτε επιβλητικά κι άλλοτε διστακτικά προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους φίλους και τους συγγενείς από το να χαραμίζουν πεντέμισι λεπτά ζωής με κάθε τσιγάρο και να αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο.
  Ειλικρινά, σου ζητώ να αναλογιστείς τι κερδίζεις από ένα τσιγάρο και τι χάνεις. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα μα δεν είναι και εξωπραγματικά. Κι αν λες ότι έχεις πάθει εξάρτηση σε διαβεβαιώνω ότι εσύ είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου και όχι η νικοτίνη!
  Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι:
Καρκίνος του πνεύμονα ( Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα! )
Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας
Καρκίνος του λάρυγγα
Καρκίνος του οισοφάγου 
Καρκίνος ουροδόχου κύστης (50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές!)
Καρδιακές παθήσεις
Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.
Εμφύσημα
   Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος είναι:
Διατάραξη της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία – μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος στην όρασή σας)
Φαρυγγίτιδα (Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσματος – εμφανίζεται συχνά και σε νέα άτομα)
Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης
Μείωση της αντοχής (Μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις του καπνίσματος)
Τρεμούλιασμα των άκρων
Ίλιγγος
Νευραλγίες
Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη
Παλμούς
Κακοσμία στόματος ( όπως και δυσχρωμίες των δοντιών, παρουσία φλεγμονής των ούλων ή και περιοδοντίτιδα και αφορμή για οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα)
Πόνους στομάχου και εντέρων – δυσκοιλιότητα (Πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις του καπνίσματος που εμφανίζεται περισσότερο σε νέους καπνιστές)
Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα 
   
Λοιπόν, θα συνεχίσεις να οδεύεις προς τον θάνατο; Αν νιώθεις ότι είναι δύσκολη η αρχή αρκεί να προσπαθήσεις! Κι αν θες βοήθεια μπορείς να απευθυνθείς εδώ: Γραμμή Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας: 800 801 80    

1 σχόλιο:

andrik είπε...

AΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ,ΕΛΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ BLOG ΜΑΣ!!!!http://theacity.blogspot.gr/2013/05/the-city-awards-2013.html
ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΦΗΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΕΙ http://theacity.blogspot.gr/2013/05/the-city-awards-2013.html ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΣ ΤΟ BLOG S ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΙΚΟ BLOG.ΓΡΑΨΤΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ!!!!!